VIZIONAREA SPECTACOLELOR ESTE GRATUITĂ
Home Spectacole Nunta însângerată

Nunta însângerată

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova
| Nunta însângerată

De Federico García LORCA
Traducere | Andrei MĂJERI, Adina LAZĂR
Dramatizare | Andrei MĂJERI, Adina LAZĂR
Regie artistică | Andrei MĂJERI
Asistent regie | Adina LAZĂR
Decorul și Costumele | Irina CHIRILĂ
Coregrafie | Flavia GIURGIU
Orchestrața și pregătirea muzicală | Katalin G. INCZE
Light design | Dodu ISPAS

Distribuție |
Mama – Mirela CIOABĂ
Logodnica – Raluca PĂUN
Leonardo – Alex CALANGIU
Logodnicul – Claudiu MIHAIL
Tatăl logodnicei – Adrian ANDONE
Soția lui Leonardo – Romanița IONESCU
Soacra – Gabriela BACIU
Vecina – Anca DINU
Moartea – Monica ARDELEANU
Luna – Ștefan CEPOI
Servitoarea 1 – Costinela UNGUREANU
Servitoarea 2 – Corina DRUC
Servitoarea 3 – Haricleea NICOLAU
Tăietorul 1 – Dragoș MĂCEȘANU
Tăietorul 2 – Cosmin RĂDESCU
Tăietorul 3 – Cătălin MICULEASA

Durată | 1h și 50 de minute
Web | https://www.tncms.ro/
https://www.facebook.com/tncms.oficial

Sinopsis | Nunta însângerată este o poveste de iubire imposibilă, reeditând la sute de ani distanţă istoria neîmplinitei iubiri din Romeo și Julieta. Conflictul este alimentat de trecutul zbuciumat al familiilor, dar mai ales de prezenţa covârşitoare a destinului. O tânără femeie, doi bărbaţi care o iubesc şi un destin mai puternic decât orânduielile societăţii. Patima iubirii desfiinţează barierele morale şi sociale, pârjolind viaţa lor. Piesa debutează cu vestea că Logodnicul a cumpărat livada de portocali și este pregătit să o pețească pe Logodnică. La casa lui Leonardo, soțul verișoarei Logodnicei, vestea nunții ei vine cu bucurie, dar și cu îngrijorare. Ziua nunții vine cu zbucium, cu îndoieli și cu ezitări. Povestea de iubire ţâşneşte intempestiv în ziua nunţii fetei şi o face să fugă în noaptea nunţii cu Leonardo, cel pe care îl iubise mereu. Absenţa numelor unora dintre personaje le plasează în zona personajelor exponenţiale – mama, tatăl, logodnica, logodnicul, vecina, soacra, nevasta. Doar Leonardo poartă un nume, este expresia încarnată a dorinţei interzise.

Cuvânt | Game. Set. Match. Într-o lume guvernată de spectre ale unor iubiri stinse, „Focul aprinde focul! O flacără mică ucide două spice”, tot câmpul îl mistuie. Spectacolul Nunta însângerată mizează în permanență pe caractere puternice, luând publicul ca martor al unei comunități în care onoarea este centrul canonului și în care „civilizația spectacolului” devine un catalizator pentru pasiuni și lupte. „Omul cât trăiește luptă” ne transmite Federico García Lorca prin vocea Mamei Logodnicului. Peisajul andaluz tragic este resemantizat și esențializat, devenind un teren de tenis, care universalizează povestea, ajutând la creionarea unei mitologii proprii. Trecutul vine să muște din ceafa prezentului. Elementele onirice sunt mixate în permanență cu povestea de iubire. Căldura și soarele țin piept intrigii până când luna și frigul ajung să domine cosmosul acestei nunți. Vă propunem un spectacol-competiție, unde momentele de umor și cele dramatice se succed cu virtuozitatea unor lovituri de rachetă. Vă invităm să fiți parte din alaiul de nuntă, și să arbitrați din tribunele acestui teren loviturile iubirii.” (Andrei MĂJERI, regizor)

Cronică | Măjeri foloseşte clişeele de interpretare a piesei, ducîndu-le în extrem, spre caricaturizare, dar le intersectează cu deconstrucţia şi reamplasarea textului într-un simbolism contemporan. De exemplu, personajele abstracte ale lui Lorca, Moartea şi Luna, sînt reprezentate prin prototipuri/stereotipuri figurative spaniole: cîntăreaţa/dansatoarea de flamenco şi toreadorul, ambii creionaţi în tuşe groase (excelente prestaţii, actoriceşti şi muzicale, au Monica Ardeleanu şi Ştefan Cepoi). (…) Andrei Măjeri lucrează concomitent în sensul şi împotriva clişeelor de interpretare (precum deconstrucţia mecanică a simbolurilor) Şi distribuirea Ralucăi Păun în rolul Logodnicei denotă intenţia regizorului de a nega stereotipurile generate de text. Actriţă plină de forţă şi nuanţe, cu un mare talent comic, Raluca Păun are o siluetă rubensiană care contrazice tiparul de senzualitate şi frumuseţe din reprezentările personajului. Logodnicul (Claudiu Mihail) iese şi el din modelul omului bun, fiind mai degrabă băiatul mamei, alintat şi cam stupid. Cel care rămîne în sfera desenului original este Leonardo (Alex Calangiu), un foarte bun „băiat rău“, impulsiv şi macho. Soţia sa (Romaniţa Ionescu), o figură ştearsă în text, capătă consistenţă în spectacol şi este transformată într-o femeie care presimte tragedia, ceea ce îi dă o stare de febrilitate. Nunta însângerată este un spectacol viu, savuros, plin de cîntece (prelucrări după Chavela Vargas şi Lola Flores, riguros lucrate de Katalin In¬cze) şi mişcare (Flavia Giurgiu face o coregrafie amuzantă, în sensul persiflării patetismului), cu o interferenţă bine argumentată între originalul romantic şi deconstrucţia ironică. Andrei Măjeri a imaginat inteligent nu doar o formulă actuală pentru un text clasic, ci şi procesul de declişeizare a interpretării acestuia.
(Oana Stoica – Toreadorul la fileu, Dilema veche, nr. 682)

Date

29 nov. 2020
Expired!

Time

1h57min
19:00

Locatie

Online
Web / Facebook / Youtube
Categorii

Organizator

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova