VIZIONAREA SPECTACOLELOR ESTE GRATUITĂ
Home Spectacole Dănilă Prepeleac

Dănilă Prepeleac

Teatrul pentru Copii şi Tineret “Merlin” Timişoara
| Dănilă Prepeleac

De Ion CREANGĂ
Dramatizare | Traian ŞOIMU
Regie artistică | Traian ŞOIMU
Asistent regie | Corina DOHANICI
Scenografie | Fehervari ZSOLT
Decor | Fehervari ZSOLT
Costume | Fehervari ZSOLT
Păpuşi | Zsolt&Sinzi Studio
Pictură păpuşi | Sinziana FEHERVARI
Muzică originală | Dan SIMION
Orchestratie | Dan SIMION
Light design | Traian ȘOIMU

Distribuție |
Dănilă Prepeleac – Cristian BRĂTOIU
Dana (soția lui Dănilă) – Raluca GRUMĂZESCU
Fedea (fratele lui Dănilă) – Octavia PETRIŞOR
Nuți (nevasta lui Fedea) – Luana UNCRUŢIU
ânuire alte personaje, elemente de recuzită, decor – Cristian BRĂTOIU, Raluca GRUMĂZESCU, Octavia PETRIŞOR, Luana UNCRUŢIU.

Durată | 1h
Web | https://www.teatrul-merlin.ro/
https://www.facebook.com/teatrulmerlin.timisoara

Sinopsis | Inspirat din folclorul românesc, povestea se structurează în jurul a două nuclee. Primul dintre ele îl are în centru pe Dănilă, un țăran sărac și de o naivitate absolută, dat fiind faptul că, în drum spre târg, în în schimbul unor boi de toată frumusețea, el ajunge să aibă, după o serie de trocuri dezavantajoase, doar o pungă goală.
Cel de-al doilea nucleu prezintă aventurile lui Dănilă, rămas singur într-o pădure stăpânită de o oaste de diavoli, unde personajul nostru reușește să supraviețuiască mai multor provocări, prin păcălirea dracilor. În final, Dănilă dă dovadă de o istețime deosebită, reușind să rămână cu o avere uriașă oferită de însuși Scaraoschi. Cum se deșteaptă, în cele din urmă Dănilă? Prin numeroase încercări care îi conferă experiență de viață și, implicit, mai multă minte.

Cronică | Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” împlinește în acest an 70 de ani de activitate. Mândră de legătura pe care reușește să o stabilească și să o păstreze cu fiecare nouă generație de copii, instituția timișoreană adaugă la repertoriul curent încă un nou spectacol după un titlu extrem de cunoscut în literatura română pentru copii. Astfel, premiera spectacolului „Dănilă Prepeleac” aduce o bucurie tuturor celor care îndrăgesc poveștile marelui nostru povestitor, Ion Creangă, atât de ingenios în limbajul folosit, povești dintre care foarte multe au prins viață pe micuța scenă de la „Merlin”.
Au trecut 17 ani de la ultimul spectacol cu același titlu, montat pe scena teatrului de regizoarea Alina Hiristea și iată că, la finalul acestei stagiuni 2018-2019, regizorul artistic Traian Șoimu, aflat la prima colaborare cu Teatrul „Merlin”, vine cu o propunere inedită, un pariu teatral pe care suntem siguri că îl va câștiga în fața publicului. Este vorba de un spectacol nonverbal, o provocare în adevăratul sens al cuvântului, date fiind implicațiile filosofice ale textului.
Inspirat din folclorul românesc și cu corespondențe în cel european, povestea lui Creangă se structurează în jurul a două nuclee. Primul dintre ele îl are în centru pe Dănilă, un țăran sărac și de o prostie absolută, dat fiind faptul că, în schimbul unor boi de toată frumusețea, el ajunge să aibă, după o serie de trocuri dezavantajoase, doar o pungă goală. Cel de-al doilea nucleu prezintă aventurile lui Dănilă într-o pădure stăpânită de o oaste de diavoli, unde personajul nostru reușește să supraviețuiască mai multor provocări, prin păcălirea dracilor. În final, Dănilă dă dovadă de o istețime deosebită, reușind să rămână cu o avere uriașă oferită de însuși Scaraoschi. Cum se deșteaptă, în cele din urmă, Dănilă? Prin numeroase încercări care îi conferă experiență de viață și, implicit, mai multă minte.
Spectacolul gândit de Traian Șoimu se desparte, la un moment dat, de textul clasic, uimindu-ne prin soluțiile scenice neașteptate. „Am imaginat spectacolul ca un mecanism viu, pornind de la premisa că o păpușă/marionetă/jucărie poate prinde viață prin simpla intenție creatoare a celui care o mânuiește. De aici s-a născut întrebarea în ce măsură un obiect inanimat, dar mânuit (deci acționat prin impuls creator), poate primi conștiință de sine și ce consecințe poate avea acest fapt asupra universului creat”, ne lămurește regizorul spectacolului.
În lumea lui Traian Șoimu, mânuitorii sunt la rândul lor niște păpuși, supuși aceluiași angrenaj și acelorași dileme morale. În această lume Binele și Răul coexistă într-o armonie teleologică, iar banul primează în virtutea unui sistem pe care noi, oamenii, l-am creat. Păpușarii-păpuși capătă și ei conștiință, observă, reflectă și se revoltă împotriva mecanismului aparent de nezdruncinat. Alegerea este simplă și o putem realiza în orice moment, pentru a ne elibera: frică sau iubire. Pentru Dănilă, oscilația este între bani și menirea divină (care ajunge să i se releve tocmai din cauza lipsei banilor).
Scenografia spectacolului și sculptura extrem de frumoasă a păpușilor și a elementelor de decor este realizată de Fehervari Zsolt, muzica foarte inspirată e gândită de compozitorul Daniel Simion, iar ca asistentă de regie o regăsim pe Corina Dohanici. Din distribuție fac parte: Cristian Brătoiu, Octavia Petrișor, Luana Uncruțiu și Raluca Grumăzescu. Premiera va avea loc duminică, 23 iunie, la ora 11:00, când copiii mai mari de 7 ani pot urmări, timp de 65 de minute, peripețiile lui Dănilă Prepeleac. (Ramona Ardelean)

Date

28 nov. 2020
Expired!

Time

52 min
11:30

Locatie

Online
Web / Facebook / Youtube

Organizator

Teatrul pentru Copii şi Tineret “Merlin” Timişoara