VIZIONAREA SPECTACOLELOR ESTE GRATUITĂ
Home Spectacole Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois

Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois

Reactor de creație și experiment
| Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois

De Cosmin STĂNILĂ
Regie artistică | Andrei MĂJERI
Scenografie | Adrian BALCĂU
Sound design | Adrian PICIOREA
Light design & sonorizare | Cătălin FILIP
Video | Mihai STANCIU

Distribuție |
Eszter – Emőke KATÓ
Cristi – Lucian Teodor RUS

Durata | 1h și 40 de minute
Web | https://reactor-cluj.com/
https://www.facebook.com/ReactorCluj/

Sinopsis | Când actrița Eszter Nagy este diagnosticată cu demență, fiul ei, Cristi, alege să se întoarcă acasă pentru a o îngriji. În încercarea de a-și proteja mama de suferințele bolii și de a-i conserva imaginea publică și personalitatea artistică, lui Cristi începe să-i scape printre degete propria viață. Boala lui Eszter devine un al treilea personaj pe care cei doi îl înfruntă cu umor și curaj, dar care îi va face să se îndoiască de concepțiile lor despre grijă, iubire și demnitate.
„Să fii martorul stingerii propriei conștiințe pare de nesuportat. În lume sunt 50 de milioane de oameni care trăiesc cu Alzheimer. Mulți dintre ei își privesc condiția cu împăcare, confruntându-se cu lipsa unui tratament, dar și cu stigma socială. Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois e despre cum negociem cu iminența propriei dispariții.” (Cosmin Stănilă)

Cronică | Punctul forte este tocmai multitudinea de stări interșanjabile pe care fiecare scenă le conține, respectiv fragmentarea cu care se succed și care formează un melanj emoțional intens și profund. Mai apoi, viziunea regizorală a lui Andrei Măjeri propune o perspectivă în care relația dintre cele două personaje, Eszter și Cristi, continuă să se degradeze și să le afecteze pe urmă viețile proprii. Interiorul în care cei doi trebuie să locuiască împreună, din nevoie, devine câmpul de luptă cu un al treilea personaj – doctorul neamț Alzheimer – care, deși nevăzut, își face simțită prezența. Metodic, Andrei Măjeri își amplasează personajele în acest mediu claustral și le lasă să se desfășoare libere, fără însă a-și lua privirea de la ele. Mai mult de atât, se folosește de mediul familial, care ar trebuit să aibă un rol protectiv, pentru a-l întoarce împotriva celor doi, schimbându-l astfel într-un mediu ostil în care coabitează încrâncenarea și frustrările defulate ale lui Eszter și Cristi. Dinamica narativă este într-o continuă schimbare încât nici personajele, nici spectatorii să nu își poată stabiliza situația, iar astfel liniștea aparentă le este zădărnicită de o nouă fluctuație situațională.
(https://revistaechinox.ro/2020/10/toate-lucrurile-pe-care-mi-le-a-luat-alois/)

Date

30 nov. 2020
Expired!

Time

1h48min
21:00

Locatie

Online
Web / Facebook / Youtube
Categorii

Organizator

Reactor de creație și experiment